dijous, 18 de juliol del 2013

POEMESTIU

Aquest dissabte 20 de juliol, a les 19h tindré el plaer de participar al Poemestiu, el festival de poesia de l'Empordà. Serà a la plaça de l'Esglèsia de Figueres i serem un bon grapat de músics i poetes:

També podeu veure aquí l'article que va sortir ahir a Núvol:

Poemestiu, tercera edició

 
/ 17.07.2013
Del 20 de juliol al 14 d’agost tindrà lloc la tercera edició del Poemestiu, que agermanarà poetes i cantautors a l’Empordà. Cesk Freixas, Ivette Nadal, Patri Garcia, Vinyet Panyella, Víctor Verdú, Núria M. Vernis, Jordi López, Maria Antònia Massanet, David Caño i molts altres poetes hi faran cap. Sofia Rodríguez ens acosta a aquest festival de versos i cançó, a través del seu escrit.
Núria Martínez Vernis.
A pocs dies de començar la tercera edició del Poemestiu (Festival de Poesia de l’Empordà), només puc lloar, a part que sigui gratuït, la seva pluralitat i la seva diversitat, ben lluny de la uniformitat de molts festivals i de moltes festes, que són iguals des de fa més de deu anys.
La pluralitat del festival Poemestiu està en la poesia que s’hi pot trobar, d’escoles, temàtica, tipus, orígens i generacions diferents, però totes iguals de riques i plenes. És per això que la filosofia d’aquest festival, on tots són iguals i no hi ha caps de cartell, es manté any rere any, malgrat les retallades i la poca voluntat administrativa de fomentar la poesia, considerada un gènere minoritari.
Minoritari? No m’ho crec, si més no després d’assistir cada any al Poemestiu i veure com aplega milers de persones i omple totes les places i sales per on passa. Concretament, aquest any passarà per Figueres (20 de juliol), Navata (26 de juliol), Palamós (2 d’agost), Castelló d’Empúries (10 d’agost) i Darnius (14 d’agost), en una mena de festival itinerant que deixa petjada per on passa, com els circs del segle XX, que anaven de ciutat en ciutat engendrant somriures.
Ivette Nadal | Foto de Xavi Mañosa.
El Poemestiu 2013, que dóna molta importància a la cançó catalana, que agermana a la poesia de la mà de Cesk Freixas, Ivette Nadal i Patri Garcia, també comptarà amb músics de prestigi (Albert Cuevas i Jep Perxés) i amb prop d’una trentena de poetes: Vinyet Panyella, Víctor Verdú, Núria M. Vernis, Jordi López, Maria Antònia Massanet, Marina Antúnez, Montse Cufí, David Caño, Teresa Bosch, Júlia Costa, Quim Ponsa, David Madueño, Òscar Rocabert, Carme Pagès…
El poeta David Caño | Foto: G. Boada.
Tots aquests poetes recitaran (en català, perquè es tracta d’un festival 100 % en català) obra pròpia, amb una sola excepció: la poetessa i cantant palamosina Sònia Serrabao, juntament amb el guitarrista cubà Carlos Lage, cantarà uns poemes musicats de Salvador Espriu, poques setmanes després de complir-se’n el centenari. Tot un regal per als sentits.
Benvinguts, doncs, a la festa dels sentits.”



dimecres, 17 de juliol del 2013

PoésArt. Festival de poesia. Artà, 27 de juliol

No m'ho puc creure però per fi he pogut tancar tota la programació del PoésArt, el festival de poesia que estic muntant a Artà pel proper dissabte 27 de juliol. Encara no havia trobat ni el moment per penjar el cartell, obra de Marijo Ribas, però aquí va, juntament amb la info que apareixerà al programa de mà:

PoésArt

·         Poesia als comerços (10h30-12h30)

Comencem el matí acostant la poesia als comerços: acompanyats per una xaranga de 12 músics de la Banda d’Artà, visitarem 4 comerços on 10 dels poetes participants ens oferiran 4 mini-recitals.

-10’30: Llibreria La Lluna de Paper (C/ Santa Margalida, 34): Miquel Mestre, Pere Joan Martorell

-11h: Flor de Sal des Trenc. Can Cabrer (C/ Antoni Blanes, 25) : Àngels Cardona, Aina Ferrer

-11h30: Botiga Seducció (C/ Gran Via, 2 ): Tonina Canyelles, Laia Martínez, Pau Vadell

-12h: Cooperativa Sant Salvador (C/ Parres, 82): Toni Bauzà, Máximo Fernández, James Miele


·         Vermut Poètic (12h30-14h30)

Continuem amb la fórmula, però ara, ja escalfats, als bars: amb un vermut poètic compost de 4 mini-recitals a 4 bars i restaurants, un podrem anar obrint boca fins el migdia, acompanyats de poesia, interpretació i slam.

-12h30: Restaurant Can Jaume (C. Oasis, 13): Tonina Canyelles, Pere Joan Martorell
-13h: Cafè Parisién (C/ Ciutat, 18):  Toni Bauzà, Àngels Cardona,  James Miele.
-13h30: Bar-Restaurant El Dorado (C/ Ciutat, 17): Miquel Mestre, Laia Martínez, Aina Ferrer.
-14h: Restaurant Sa Grípia (C/ de la Rosa, 1): Pau Vadell, Máximo Fernández.

·         Poesia i imatge: poesia visual i videopoesia (19h-20h30). Sala d’actes del Teatre d’Artà.

Un acostament a la poesia visual i a la videopoesia de la mà de Joana Abrines (programadora del Canal Alfa del Festival de Literatura Kosmópolis del CCCB, codirectora del programa Soy Cámara, del CCCB i Televisió Espanyola i component del col·lectiu poètic audiovisual Impar(3en1)), Aina Riera (poeta i directora del documental sobre poetes mallorquines Som elles) i Xesco Casacuberta (dissenyador de contra publicitat i poeta visual).

·         Tremponada poètica (21h30-22h30). Terrassa del Teatre d’Artà (C/ Ciutat, 1).

Sopar a la fresca de trempó amenitzat per un recital de poesia gastronòmica a càrrec d’Àngels Cardona, Aina Ferrer, James Miele i Pau Vadell.

Sopar de trempó, pa i taleca, aigua, vi i postres per 6 €.
Reserves fins dia 23 al telèfon 971829700 (de 10 a 14h i de 19 a 22h).


·         Amb nocturnitat i traïdoria. Poesia fins la mitjanit (22h30-24h). Terrassa del Teatre d’Artà (C/ Ciutat, 1).

Amb música deep house i poesia agosarada arribarem fins la mitjanit, de la mà de Joana Abrines, Toni Bauzà, Máximo Fernández i Aina Riera.

Podeu trobar informació detallada sobre els poetes participants, els bars i comerços i l’última hora del festival al blog del festival, a Facebook i Twitter:
Facebook: pàgina de PoésArt

Twitter: @PoesArt

dimecres, 10 de juliol del 2013

Entrevista a Núvol

Maria Antònia Massanet: “La Poeteca pretén servir la poesia amb accent”

 
El proper dia 18 de juliol tindrà lloc l’acte de cloenda del cicle de poesia “La Poeteca” que s’ha dut a terme a Barcelona entre els mesos de maig i juliol. A l‘acte seran convidats a recitar tots els poetes que han participat en el cicle al llarg d’aquests mesos. La Poeteca és un cicle de poesia que pretén reunir i oferir al públic una selecció de la millor poesia contemporània en format oral compartint els vespres dels dijous entre copes i tapes en el si d’un espai nou, acollidor i fresc com és La Createca de Barcelona. El cicle ha tingut èxit i es pretén que a partir del curs vinent es reprengui l’activitat amb noves propostes, recitals i presentacions de llibres, tot al voltant de la poesia.
 
Maria Antònia Massanet
Maria Antònia Massanet, ànima del cicle i l’organitzadora de totes les activitats, ens explica com neix aquesta proposta i què s’ha dut a terme durant aquesta primera temporada del cicle.
Com neix la idea de La Poeteca?
Na Sònia Izquierdo, una antiga companya d’anglès, em va explicar un dia que estaven muntant un bar amb el seu company, en Julián Roche: La Createca, on tenien intenció de desenvolupar activitats culturals, i havia pensat en mi per a que hi fes alguna cosa de poesia. Vaig guanyar l’Art Jove de poesia de les Illes Balears del 2006 i des d’aleshores he anat participant en diverses antologies, recitals i cicles, com les Veus Paral·leles del 2011. Vam quedar un matí de finals de novembre per parlar-ne i li vaig dir que o bé podíem fer un recital-presentació d’el moll de l’os, una plaquette auto-editada amb versos meus i il·lustracions de Marijo Ribas que acabàvem de treure, o també, si els hi venia de gust, els hi podia muntar un cicle de poesia. Em pensava que la meva proposta era agosarada però els hi va agradar la idea i la vam tirar endavant.
Jo sóc d’Artà, al nord-est de Mallorca, però amb 18 anys vaig venir aquí a estudiar i ara fa 6 anys que visc a Sant Cugat del Vallès. Sóc llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la UB, tinc un màster en Estudis de Dones i Gènere, sóc professora de poesia a l’Aula de Escritores, estic fent una tesi sobre poetes catalanes contemporànies, de manera que he publicat diversos articles i ressenyes en llibres especialitzats i revistes com la Revista de Filología Románica de la Complutense o Caràcters. De més a més, seguia assíduament i des de feia anys l’escena de poesia a la ciutat i pensava que, amb tot plegat, tenia ja un cert bagatge que em permetria organitzar i moure un cicle de poesia.
La Createca
I a més de la Poeteca també coordines altres cicles de poesia.
De fet, jo vaig començar primer a fer recitals dramatitzats de poesia, música i dansa abans que a publicar, però a Mallorca, i a Barcelona em semblava més complicat trobar espais. Aquest any, però, a més de la La Createca també va sorgir la possibilitat de muntar activitats de literatura i música a l’Iroom. Espai Polivalent de Gràcia, on hi treballa la meva il·lustradora, Marijo Ribas, i on vam presentar la nostra plaquette al novembre, que va tenir tal èxit que la gent ens va començar a demanar l’espai per fer-hi coses. Així que ens hi vam posar. Com que La Createca va obrir les seves portes tres mesos més tard del previst, vam aprofitar també aquest espai per a realitzar-hi algunes activitats improrrogables del cicle, com ara el recital “Poesia amb accent… de dona”, que s’havia de fer necessàriament pel dia 8 de març, i on vaig poder reunir més de 20 poetes d’edats i trajectòries diverses, en un recital que aplegava tant poetes inèdites com d’altres més consolidades, i que va tenir molta repercussió a les xarxes gràcies al fantàstic cartell de na Marijo Ribas. Hi van assistir al voltant d’una vuitantena de persones. En paral·lel, a Mallorca, també he organitzat diversos recitals i presentacions de llibres i, amb n’Aina Riera, directora del documental Som elles(2012) sobre poetes mallorquines, estem editant una antologia de poetes mallorquines. El meu darrer projecte és el festival PoésArt, un festival de poesia que es durà a terme el 27 de juliol a Artà, el meu poble.
Ha tingut bona acollida La Poeteca?
Des del principi que vaig començar a donar a conèixer el projecte, encara embrionari, de La Poeteca, molts poetes i amics editors s’hi van mostrar entusiasmats. Això em va fer reflexionar sobre el fet que en els darrers anys han desaparegut molts espais on habitualment s’hi realitzaven activitats de poesia i que realment calia un nou cicle estable de poesia a la ciutat. I, de fet, molts incondicionals de l’Horiginal, el centre neuràlgic de la poesia recitada de Barcelona, i fins i tot en Ferran i na Núria, que són els que el porten, ja ens han visitat i en celebren la iniciativa.
La idea inicial és que el cicle fos quinzenal, però amb el retard que va sofrir l’obertura del local, el vam haver de passar a setmanal per tal de donar cabuda a totes les activitats que teníem programades des del novembre i, tot i així, encara se’ns ha fet petit, atès que hem hagut d’ajornar per la temporada que ve moltes activitats que ens han proposat en els darrers mesos, abans inclús de començar el cicle, que havia esdevingut popular fins i tot abans de començar. De fet, l`èxit a les xarxes socials ja n’és indicatiu: el perfil de Facebook de La Poeteca va fer més de 100 amics amb una hora i al cap de 20 i pocs dies el bloc ja sobrepassava les 1000 visites.
En què consisteix el cicle doncs?
El cicle té un doble objectiu: d’una banda acostar la poesia de zones perifèriques, sigui per causes geogràfiques, socials, etc., és a dir, la “poesia amb accent”, al públic barceloní; mentre que, de l’altre, vol servir de plataforma per a la presentació de llibres de poesia editats recentment. Valencià, ebrenc… són alguns dels accents que hem pogut sentir dins de la secció “Poesia amb accent…”, on s’ha comptat amb noms com els d’Àngels Gregori, Vicent Almela o Josep Lluís Roig i d’Andreu Subirats, Eduard Carmona, Joan Todó o Miquel Àngel Marín. Pel que fa als recitals-presentacions de poemaris hem tingut la presentació de Radar (Témenos, 2012), de Ricard Mirabete; de l’antologia Solstici d’Estiu (Fundació ACA, 2012); de La meva mare es preguntava per la mort (Pagès, 2012), de Teresa Colom; Ulls, budell, cor (Lapislàtzuli, 2012), d’Elies Barberà; o de 5 cm (la cicatriu) (Curbet, 2012), de Mireia Vidal-Conte, per citar-ne alguns. I han passat poetes com Marta Pessarrodona –que va avenir-se a participar com a convidada especial el dia de la inauguració del cicle–, Lluís Calvo, Mireia Calafell o Edgar Alemany, entre d’altres.

Ricard Mirabete presenta ‘Radar’ a la Poeteca
El cicle es va inaugurar el dijous 23 de maig i tancarà aquesta temporada amb un recital de clausura el 18 de juliol, on seran convidats a recitar tots els poetes que hagin passat pel cicle, per acomiadar-lo fins al setembre.
Veieu l’entrevista al mitjà original: Núvol 

dimarts, 9 de juliol del 2013

Doble presentació a LA POETECA: Medusa, d’Isabel Ortega, i Matèria Congènita i Tot lament és fang, de Maite Muns Cabot

El proper dijous 11 de juliol, a les 20h30, tindrem a La Poeteca, el cicle de Poesia de La Createca (Comte Borrell, 122), una doble presentació de poemaris. Per una part, Isabel Ortega ens presentarà el seu darrer recull: Medusa; Maite Muns Cabot ho farà al seu torn amb els llibres Tot lament és fang i Matèria congènita, els seus dos pimers poemaris publicats en un doble pack per S·d Edicions.
Imatge
Isabel M. Ortega Rion (Tarragona, 1955) és llicenciada en Psicologia i en Filosofia. Treballa com a professora de Llengua catalana a l’ensenyament secundari. Va publicar la novel·la “Viatge d’anada” (Eumo 1994. Projecte Solaris).  En el marc del seminari Filosofia i gènere de la Universitat de Barcelona, va traduir alguns articles de Simone Weil aplegats sota el títol Escrits sobre la guerra (Bromera 1997) i ha escrit articles en monogràfics sobre la filòsofa francesa. En poesia, ha publicat Enfilall (Cossetània 2002) -XXII premi Comas i Maduell, Ciutat de Tarragona-, Runa plena (Arola 2004),  Nòmada (Cossetània 2009) i Medusa (Cossetània, 2013). Ha col·laborat en publicacions col·lectives i ha participat en diferents recitals poètics en grup i en solitari.
Imatge
Maite Muns Cabot és biòloga, viatgera i amb àmplia experiència en la direcció de projectes i publicacions de recerca i gestió del coneixement, tot just fa un any va veure publicats els seus dos primers llibres de poemes, Matèria congènita i Tot lament és fang, editats conjuntament per Sd·Edicions. És propietària d’una galeria de paper antic -llibres, especialment de viatges, mapes, cartes nàutiques, globus-, l’Art de la Memòria, també dedicada a la tasca editorial.

dilluns, 8 de juliol del 2013

Àlbum recital-presentació el moll de l'os a La Poeteca

Algunes de les imatges del recital-presentació d’el moll de l’os:
foto (6)
Maria Antònia Massanet parla d’el moll de l’os.
foto (3)
Ricard Mirabete i David Madueño.
foto (4)
Marta Pérez Sierra i Eva Gutiérrez Pardina.
foto (5)

dilluns, 1 de juliol del 2013

Presentació d'el moll de l'os a La Poeteca

El proper dijous 4 de juliol a les 20h30 presentarem a La Poeteca el moll de l’os, la plaquette que vam fer amb na Marijo Ribas, ella a les il·lustracions i jo als versos i que tantes alegries ens ha donat des del novembre, quan la vam presentar per primera vegada a l'Iroom.
El format de la presentació serà el d’un recital coral per part d'11 poetes, que són també bona part dels amics i amigues que m'han acompanyat durant aquest cicle, que ha anat parell a la coorgantizació d'actes a l'Iroom i a l'inici de La Poeteca. Els poetes llegiran un poema del recull i dos de propis i al final jo en llegiré algun també.
Els autors que tan generosament s'han avingut a participar en l'acte són: Rosa Maria Arrazola, Mireia Companys,Toni Gassó, Eva Gutiérrez Pardina, David Madueño, Ricard Mirabete, Marta Pérez Sierra, Caterina Riba, Miquel Santaeulàlia, Ivan Torrens i Rosmarí Torrens.
Al final de l’acte es podran adquirir exemplars de la plaquette i des segur na Marijo estarà encantada de dedicar-vos-les amb il·lustracions personalitzades.
Fotos el moll de l'osPresentació el moll de l'os 2