Maria Antònia Massanet: “La Poeteca pretén servir la poesia amb accent”
El proper dia 18 de juliol tindrà lloc l’acte de cloenda del cicle de poesia “
La Poeteca” que s’ha dut a terme a Barcelona entre els mesos de maig i juliol. A l‘acte seran convidats a recitar tots els poetes que han participat en el cicle al llarg d’aquests mesos. La Poeteca és un cicle de poesia que pretén reunir i oferir al públic una selecció de la millor poesia contemporània en format oral compartint els vespres dels dijous entre copes i tapes en el si d’un espai nou, acollidor i fresc com és
La Createca de Barcelona. El cicle ha tingut èxit i es pretén que a partir del curs vinent es reprengui l’activitat amb noves propostes, recitals i presentacions de llibres, tot al voltant de la poesia.
Maria Antònia Massanet
Maria Antònia Massanet, ànima del cicle i l’organitzadora de totes les activitats, ens explica com neix aquesta proposta i què s’ha dut a terme durant aquesta primera temporada del cicle.
Com neix la idea de La Poeteca?
Na Sònia Izquierdo, una antiga companya d’anglès, em va explicar un dia que estaven muntant un bar amb el seu company, en Julián Roche: La Createca, on tenien intenció de desenvolupar activitats culturals, i havia pensat en mi per a que hi fes alguna cosa de poesia. Vaig guanyar l’Art Jove de poesia de les Illes Balears del 2006 i des d’aleshores he anat participant en diverses antologies, recitals i cicles, com les Veus Paral·leles del 2011. Vam quedar un matí de finals de novembre per parlar-ne i li vaig dir que o bé podíem fer un recital-presentació d’el moll de l’os, una plaquette auto-editada amb versos meus i il·lustracions de Marijo Ribas que acabàvem de treure, o també, si els hi venia de gust, els hi podia muntar un cicle de poesia. Em pensava que la meva proposta era agosarada però els hi va agradar la idea i la vam tirar endavant.
Jo sóc d’Artà, al nord-est de Mallorca, però amb 18 anys vaig venir aquí a estudiar i ara fa 6 anys que visc a Sant Cugat del Vallès. Sóc llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la UB, tinc un màster en Estudis de Dones i Gènere, sóc professora de poesia a l’Aula de Escritores, estic fent una tesi sobre poetes catalanes contemporànies, de manera que he publicat diversos articles i ressenyes en llibres especialitzats i revistes com la Revista de Filología Románica de la Complutense o Caràcters. De més a més, seguia assíduament i des de feia anys l’escena de poesia a la ciutat i pensava que, amb tot plegat, tenia ja un cert bagatge que em permetria organitzar i moure un cicle de poesia.
La Createca
I a més de la Poeteca també coordines altres cicles de poesia.
De fet, jo vaig començar primer a fer recitals dramatitzats de poesia, música i dansa abans que a publicar, però a Mallorca, i a Barcelona em semblava més complicat trobar espais. Aquest any, però, a més de la La Createca també va sorgir la possibilitat de muntar activitats de literatura i música a l’Iroom. Espai Polivalent de Gràcia, on hi treballa la meva il·lustradora, Marijo Ribas, i on vam presentar la nostra plaquette al novembre, que va tenir tal èxit que la gent ens va començar a demanar l’espai per fer-hi coses. Així que ens hi vam posar. Com que La Createca va obrir les seves portes tres mesos més tard del previst, vam aprofitar també aquest espai per a realitzar-hi algunes activitats improrrogables del cicle, com ara el recital “Poesia amb accent… de dona”, que s’havia de fer necessàriament pel dia 8 de març, i on vaig poder reunir més de 20 poetes d’edats i trajectòries diverses, en un recital que aplegava tant poetes inèdites com d’altres més consolidades, i que va tenir molta repercussió a les xarxes gràcies al fantàstic cartell de na Marijo Ribas. Hi van assistir al voltant d’una vuitantena de persones. En paral·lel, a Mallorca, també he organitzat diversos recitals i presentacions de llibres i, amb n’Aina Riera, directora del documental Som elles(2012) sobre poetes mallorquines, estem editant una antologia de poetes mallorquines. El meu darrer projecte és el festival PoésArt, un festival de poesia que es durà a terme el 27 de juliol a Artà, el meu poble.
Ha tingut bona acollida La Poeteca?
Des del principi que vaig començar a donar a conèixer el projecte, encara embrionari, de La Poeteca, molts poetes i amics editors s’hi van mostrar entusiasmats. Això em va fer reflexionar sobre el fet que en els darrers anys han desaparegut molts espais on habitualment s’hi realitzaven activitats de poesia i que realment calia un nou cicle estable de poesia a la ciutat. I, de fet, molts incondicionals de l’Horiginal, el centre neuràlgic de la poesia recitada de Barcelona, i fins i tot en Ferran i na Núria, que són els que el porten, ja ens han visitat i en celebren la iniciativa.
La idea inicial és que el cicle fos quinzenal, però amb el retard que va sofrir l’obertura del local, el vam haver de passar a setmanal per tal de donar cabuda a totes les activitats que teníem programades des del novembre i, tot i així, encara se’ns ha fet petit, atès que hem hagut d’ajornar per la temporada que ve moltes activitats que ens han proposat en els darrers mesos, abans inclús de començar el cicle, que havia esdevingut popular fins i tot abans de començar. De fet, l`èxit a les xarxes socials ja n’és indicatiu: el perfil de Facebook de La Poeteca va fer més de 100 amics amb una hora i al cap de 20 i pocs dies el bloc ja sobrepassava les 1000 visites.
En què consisteix el cicle doncs?
El cicle té un doble objectiu: d’una banda acostar la poesia de zones perifèriques, sigui per causes geogràfiques, socials, etc., és a dir, la “poesia amb accent”, al públic barceloní; mentre que, de l’altre, vol servir de plataforma per a la presentació de llibres de poesia editats recentment. Valencià, ebrenc… són alguns dels accents que hem pogut sentir dins de la secció “Poesia amb accent…”, on s’ha comptat amb noms com els d’Àngels Gregori, Vicent Almela o Josep Lluís Roig i d’Andreu Subirats, Eduard Carmona, Joan Todó o Miquel Àngel Marín. Pel que fa als recitals-presentacions de poemaris hem tingut la presentació de Radar (Témenos, 2012), de Ricard Mirabete; de l’antologia Solstici d’Estiu (Fundació ACA, 2012); de La meva mare es preguntava per la mort (Pagès, 2012), de Teresa Colom; Ulls, budell, cor (Lapislàtzuli, 2012), d’Elies Barberà; o de 5 cm (la cicatriu) (Curbet, 2012), de Mireia Vidal-Conte, per citar-ne alguns. I han passat poetes com Marta Pessarrodona –que va avenir-se a participar com a convidada especial el dia de la inauguració del cicle–, Lluís Calvo, Mireia Calafell o Edgar Alemany, entre d’altres.
Ricard Mirabete presenta ‘Radar’ a la Poeteca
El cicle es va inaugurar el dijous 23 de maig i tancarà aquesta temporada amb un recital de clausura el 18 de juliol, on seran convidats a recitar tots els poetes que hagin passat pel cicle, per acomiadar-lo fins al setembre.
Veieu l’entrevista al mitjà original: Núvol