Il·lustració de Toni Bauzá
SPOKEN WORD
Maria Antònia Massanet
Dues paraules que, literalment, signifiquen “paraula parlada” i, per tant, oral, rementent-nos als orígens de la tradició literària occidental, quan la literatura era concebuda només en tant que paraula recitada pels aedes, com a transmissors orals de la cultura, ajudant-se i recolzant-se en les rimes i en el ritme com a eines memorístiques. D’igual manera que es feia a l’edat mitjana: els trobadors composaven els poemes però aquests eren transmesos a la massa illetrada a través del cant dels joglars, fent esdevenir la poesia un art públic, democràtic, lliure i gratuït, al qual tothom hi podia tenir accés, més enllà de l’estament social al que pertanyien o de l’educació rebuda.
El sentit actual de l’spoken word remet a una performance basada en la paraula i reproduïda no només a través del so, sinó també de la gestualitat, sent emfatitzada pel ritme i el to. Va ser creat al finals del segle XX a Estats Units i enfonsa les seves arrels en el seu cosí germà musical, el hip hop, per tornar a fer present aquell origen demiúrgic de la paraula, fent-la saltar del text a la palestra, i convertint-la en més democràtica que mai.
Les batalles de galls del rap o les competicions d’slam –concursos on cada poeta recita un poema propi amb un temps màxim de 3 minuts i on un jurat de 5 persones triat a l’atzar són els responsables de puntuar-los–, enllaçarien amb tota aquesta tradició oral de la creació poètica, ja deslliurada dels encarcaraments del vers i la rima, llesta per llançar-la a un públic ampli i divers, que engloba tant a lletraferits com a no iniciats. Perquè la paraula viva i sentida que és l’spoken word arriba a l’espectador trencant les barreres formals tradicionalment imposades pel gènere poètic i esdevé un vendaval que et transporta a l’ull de l’huracà. No aneu a una sessió d’slam si no us voleu arriscar a no sortir-ne indemnes.
Però recapitulem: així, la paraula parlada, la paraula viva capaç d’alliçonar, commoure’t i transformar-te–, l’spoken word, ra renéixer als Estats Units i va ser protesta i revolució i va ser dona i negra. Va ser cançó, però també va ser crit, de ràbia i de denúncia –perquè sense sotrac a l’estòmac, sense revolta, no hi ha autèntic spoken word–. I va ser postmodern per després ser beat i va voler ser més i va voler competir, en 3 minuts i puntuat pel públic, per ser, finalment slam poetry i èxtasi de la paraula recitada i sentida fins al moll de l’os.
I si sents una veu que et travessa com un dard que, fent diana, és capaç de crear climes i de desfermar tempestes i de fer esclatar el llamp i vibrar el tro, aleshores, enhorabona: acabes d’entrar en l’experiència spoken word.
Enllaç a la pàgina orginal de Estación Spoken Word
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada