dilluns, 11 de febrer del 2013

Crònica de la presentació a Quars

A la fotografia, de Glòria Forteza-Rey, es poden veure, d’esquerra a dreta, a les poetes Joana Abrines, Maite Brazales i Tonina Canyelles, la directora Aina Riera, les poetes Aina Ferrer, Maria Antònia Massanet i Àngels Cardona, la ballarina d’Artà Marga Llobera i les poetes Maria Victòria Secall i Margalida Tous.

El passat divendres 8 de febrer a les 19h. va tenir lloc a la llibreria Quars de Palma (c/ Parellades, 12) la projecció del documental Som elles d’Aina Riera, la presentació del nostre poemari el moll de l’os i un recital col·lectiu per part de la majoria de poetes del documental, que va congregar una vuitantena de persones i diversos medis, com IB3 TV-notícies o el diari Ultima Hora.
L'acte, dividit en 3 parts, va constar, primerament, d’una presentació general a càrrec de Mercè Sastre, de la llibreria Quars, per després passar a la presentació del documental per part d’Aina Riera, fent especial menció a la gestació del documental quan estàvem les dues a París, i agraïnt-m'ho especialment -em vaig emocionar!-, així com a tot l’equip tècnic del mateix, compost per les càmeres Gemma Puri i Sandra Christiansen, el sonidista Juanro Campos i els músics Gori Matas i Pere Estelrich. El curtmetratge es va rodar en la seva major part a l’agroturisme Filicumis, de Lloseta, en el transcurs d’un cap de setmana, que va servir d’ocasió per conèixer-nos totes les poetes entre noltros, i aquest  dia ens vam poder retrobar i tornar a recitar plegades. La ballarina Marga Llobera -amb qui ja hem col·laborat en d'altres ocasions, com en el recital dramatitzat Paraula de dona (2007)- vicepresidenta de l’Associació de Dansa de les Illes Balears, aporta les imatges d’obertura i conclusió del documental.

 El documental Som elles planteja un viatge per la poesia de dones insular des de la triple perspectiva d’illa, el gènere i la reflexió metapoètica per tal de reflexionar sobre la situació de la dona en relació a la literatura i a la poesia. Des d’una òptica tan poètica com el mateix objecte que descriu, combinant les entrevistes individuals, el recital col·lectiu i els videopoemes de les 10 poetes protagonistes: Joana Abrines, Marta Bertran, Maite Brazales, Àngels Cardona, Tonina Canyelles, Aina Ferrer, Glòria Julià, Maria Antònia Massanet, Maria Victòria Secall, Margalida Tous i Antònia Vicens.

A continuació, a mi em va tocar presentar el poemari el moll de l’os, explicant-ne el recorregut i procés d’autopublicació que havíem dut a terme amb la il·lustradora i maquetadora del llibre, l’artista de Palma Marijo Ribas. El moll de l’os parteix d’una vivisecció del jo poètic, dividit en quatre seccions, del més superficial al més profund, que van de “l’esquinçada” a “la carn”, “l’os” i “el moll de l’os”, per acabar en “les despulles”. És un poemari despullat, sense títols, majúscules inicials ni punts finals, proposant una continuïtat ininterrompuda entre els poemes. El moll de l’os també està concebut com un poemari-objecte, per això cada portada té un color diferent i té un packaging particular, en anar dins un sobre de plàstic que conté també uns retalls de paper esquitxats de tinta vermella que al·ludeixen directament a uns versos del recull. Vaig comptar amb l’excepcional “amadrinament” de la major part de poetes presents, ja que cadascuna va llegir un poema del llibre que havien triat per l’ocasió.La veritat que va ser tot plegat molt emotiu, és molt estrany i compremetedor sentir recitar els teus poemes per veus tan experimentades i davant d'un auditori tan nombrós!


Per acabar l’acte, vam aprofitar per fer un petit recital col·lectiu, on Joana Abrines va llegir un poema escrit especialment a partir de l'experiència a Filicumis, durant el rodatge de Som elles. Margalida Tous va llegir uns poemes inèdits molt reveladors del gir que a pres la seva poesia recent. Amb la seva tendresa habitual, Aina Ferrer va recitar alguns dels poemes que ha seleccionat per l'antologia sobre poetes mallorquines que estem preparant amb n'Aina Riera. Na Maria Victòria Secall ens va regalar una lectura d'uns quants dels poemes del seu darrer llibre: Gramòfon de runes. Flors i performance van acompanyar la intervenció d'Àngels Cardona, amb uns poemes centrats en les dones i el gènere. Maite Brazales, amb els seus versos aspres i punyents, no va deixar gens indiferent l'auditori.

Per la meva banda, vaig recordar a Margalida Perelló, la darrera víctima mortal de violència de gènere del meu poble, Artà, que havia commocionat a tot el municipi la setmana anterior. Vaig llegir dos poemes del meu darrer recull inèdit, Carnari, escrits a partir de la traducció que vaig fer del poemari Love me tender de la poeta gallega Ana Romaní, publicada el 2011 a la revista Lectora, i que en breu compartiré aquí al bloc. L'acte va concloure amb el poema "Lucrècia B.", de Tonina Canyelles, que amb les rialles que va despertar en el públic va ser el colofó ideal per una vetlada inoblidable que tot l'equip de la llibreria Quars va cuidar i mimar fins al darrer detall.





2 comentaris: