dissabte, 16 de març del 2013

Projecció documental SOM ELLES

Aquesta tarda, a les 16:25, dins la programació del Canal Alfa del Festival Kosmópolis del CCCB, es projectarà el documental sobre poetes mallorquines Som elles (2012), d'Aina Riera, que compta amb la presència de Joana Abrines, Marta Bertran, Maite Brazales, Tonina Canyelles, Àngels Cardona, Aina Ferrer, Glòria Julià, Maria Victòria Secall, Margalida Tous, Antònia Vicens i jo mateixa. S'ha de fer especia reconeixement a l'excel·lent equip tècnic del rodacte: Gemma Puri i Sandra Christiansen a la realització, Juanro Campos al so i Gori Matas a la composició musical.


Tonina, Maria Antònia, Glòria, Antònia, Maite, Marta, Aina, Joana...
Noms de dones infinits, amb punts suspensius per no deixar-me'n cap.  Dones que escriuen, que escriuen poesia, dones mallorquines que escriuen poesia per viure i sobreviure. I que ara, davant un tercer ull, l'ull ciclop de la càmera han accedit a mostrar un nou i desconegut perfil del seu rostre de poetes.
Ara es despullen més enllà dels seus versos, ara els versos surten de les seves boques i elles es delaten, dialoguen, declamen al vent humit i tou d'aquesta illa. És hora de sentir les paraules combregant amb la veu, de saber qui s'amaga darrera tanta valentia, tanta erudició, tanta ironia. Això sí, protegint sempre la intimitat essencial a l'escriptura, com la més important vàlvula motora,  per poder seguir creant dins aquest eixordador enrenou. Han sigut “elles”, les segones darrera l'ombra. Per sort les presents abandonen ara la tercera persona i s'instal.len en un protagonisme guanyat a pols. Les donzelles de l'any dos mil avui floreixen entre els tolls amb l'escomesa d'elevar-nos per sobre de la nostra tendra existència.

Aina Riera, directora del documental.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada