dimecres, 26 de juny del 2013

Umami, poema a la revista Week&Sabadell

El meu poema "Umami" a la revista Week&Sabadell, gràcies a en David Madueño:
UMAMI
Maria-Antònia Massanet (Artà, 1980)
Informació: secció realitzada pel poeta David Madueño


  • Le goût du
  • brebage
  • exaltant
  • de la
  • chair
  • [...]
  • Dans
  • l'étrange
  • cratère des bouches
  • Felícia Fuster
el gust del beuratge excitat de la carn
ens ha fendit de nou el tou del paladar
capgirant en volcà el cràter de les boques
constel·lant-nos els sentits
de dolç, àcid, salat i amarg.
És amor l'umami que ens recorr
-com llet materna- subtil, tebi i vellutat
contrast de notes que fan concert d'aquestes folles?
Ancora'm endins, amigdala'm fins el fons
aquest moment i que genives i galtes
en retinguin el record entre arpegi de dents


L'any 2006 guanyava l'Art Jove amb el poemari Disseccions emocionals. Des de llavors, ha estat antologada en un munt de publicacions (Eròtiques i despentinades, Evidències cel·lulars, El poder del cuerpo, Les donzelles de l'any 2000...). També ha realitzat muntatges interdisciplinaris de poesia, audiovisuals i dansa. Participa en recitals i en l'organització d'activitats musicals i literàries. El seu darrer poemari és El moll de l'os, il·lustrat per MariJo Ribas. Disposa d'un blog, L'ossut desig que lentament s'encarna. Actualment, és professora del taller de poesia de l'Aula de Escritores i coordinadora de La Poeteca (cicle de poesia de La Createca).


dilluns, 24 de juny del 2013

LA POETECA: Presentació de 5cm (la cicatriu)

Els 5 cm (la cicatriu) (Curbet, 2012) de Mireia Vidal-Conte ens visitaran a La Poeteca, el cicle de poesia de La Createca (Comte Borrell, 122), el proper dijous 27 de juny.
Comptarem amb la presència de l’autora i de la poeta i cantant Odile Arqué i jo en faré  una introducció, aprofitant l’avinentesa de la publicació de la meva ressenya del poemari al darrer número de Caràcters.
Mireia Vidal-Conte és llicenciada en Literatura Comparada i Ciències de la Informació. Ha publicat Gestual (Pagès, 2005, Premi Recull), Pragari (Columna, 2005, Premi Miquel de Palol), Anomena’m nom (Pagès, Premi Maria Mercè Marçal), Margarides de fons (Cossetània, 2007, Premi Ciutat de Tarragona), Orlando natural (2010, laBreu) i 5 cm, la cicatriu (Curbet ed. 2012). Ha estat inclosa en diverses antologies: Eròtiques i despentinades (Arola), El poder del cuerpo (Castalia, Meri Torras), Erato. Bajo la piel del deseo (Sial. Pura Salceda), Màscares i reclams (homenatge a Montserrat Abelló. Curbet ed.). Com a traductora ha publicat: La casa de la Compassió (Eugénia de Vasconcellos, amb Carles Duarte, Curbet ed.), Pols de vidre (Jordi Carrió) i Corrent d’esperits (Brigittte Oleschinski). Recitals a: Barcelona, Madrid, Girona, Tarragona, Praga, La Havana, Reus, Les Borges del Camp, Peratallada, Torroella de Montgrí, Sant Cugat, Blanes, Badalona, Sitges, Sant Feliu de Llobregat, Manresa, L’Alguer,… Actualment escriu per la revista de poesia Poetari i en forma part del consell de redacció amb Lluís Calvo, Susanna Rafart, Vinyet Panyella, Carles Duarte i Quim Curbet.

Odile Arqué és llicenciada en Filologia Catalana. Ha publicat Expiatòria (poesia sobre gravats originals de Jaume Ribas. Ferrer Ed. 1984), Epístola en Sol M (La Gent del Llamp, 1986. Premi Antoni Isern), La vida en punt (Pont del Petroli, 2012.) Ha publicat relats inclosos a Punt i Seguit (La Gent del Llamp, 1991)Badalona, Badalones  (Proa, 2004),La mirada del Po (Nit Literària, 2004). Ha traduït, entre d’altres obres, El ventall de Lady Windermere, d’Oscar Wilde (La Gent del Llamp, 1995) i ha traduït i adaptat per al cant les òperes The Little Sweep, de Benjamin Britten, Ahmal and the night visitors, de Gian Carlo Menotti, i Brundibar, de Hans Krása. Com a cantant i rapsoda, ha creat i participat en els espectacles  Dels safareigs als salons (Sobre música tradicional mediterrània. 1994), Allegreto Cantabile o com riem de tant plorar (Sobre cançons i poemes de diversos autors. 1996), Això, Lerma, no és una pel·lícula (Cançons i poemes propis i adaptacions d’altres. 2009), La vida en punt (Sobre el  poemari del mateix títol. 2012), i  … i al cor, Chavela(Homenatge a Chavela Vargas. 2012).

divendres, 21 de juny del 2013

Presentació de Donzelles de l'any 2000 a Vilafranca del Penedés

Aquesta tarda a les 19h30 presentarem l'antologia Donzelles de l'any 2000a la cafeteria Quirós (Plaça del Carme, 2) de Vilafranca del Penedçes, en un acte organitzat per la llibreria Odissea, que presentarà una de les antòlogues, Sandra D. Roig, i on, a més d'ella, també recitarem Mireia Companys, Montser Costas i jo mateixa.
Així mateix, s'aprofitarà per presentar la mitja lluna de Ginesta, la joia que les editores han regalat a totes les poetes participants a l'antologia, i degustarem el pastís-llibre de les Donzelles de l'any 2000, de pa de pessic de xocolata negra amb crema de xocolata blanca, fondant i el print de la portada en pasta de sucre. Just l'acabo d'enllestir: 




I aquí el després de la presentació, amb Sandra D. Roig, compiladora, i les poetes Montse Costas, Mireia Companys i jo mateixa.


I el final de festa, amb Donzelles, pastís i cava:




dimarts, 18 de juny del 2013

LA POETECA: Poesia amb accent... de l'Ebre

El proper dijous 20 de juny comptarem amb una nova cita del minicicle “Poesia amb accent…”, aquesta vegada dedicada als poetes ebrencs Eduard Carmona, Miquel Àngel Marín, Andreu Subirats i Joan Todó.
Serà, com sempre, a les 20h30 a La Createca (Comte Borrell, 122).
Imatge
     Miquel Àngel Marín            Andreu Subirats
             Joan Todó                      Eduard Carmona

dilluns, 17 de juny del 2013

Poetes novells i els seus padrins

El proper dimecres a les 20h30 tindrem una sessió especial de poesia fora del ritme habitual de La Poeteca: el recital d’estrena dels meus alumnes de poesia de l’Aula de Escritores: Gemma Peres, apadrinada per Mireia Vidal-Conte,  Octavi Sànchez, apadrinat per Rosmarí Torrens, Alfons García, per Àngels Gregori, i Elisa Campmajó, per Eduard Carmona.
Serà una fantàstica oportunitat de veure en un recital tant a poetes novells com a d’altres de més trajectòria que els recolzaran amb el seu mestratge, recitant a duo i dialogant a través dels seus versos.

Els alumnes del taller de poesia. D'esquerra a dreta, Elisa Campmajó, Gemma Peres, Alfons García i Octavi  Sánchez.


dimarts, 11 de juny del 2013

Aquest dijous a La Poeteca...

El proper dijous 13 de juny a les 20h30 comptarem a la Poeteca, el cicle de poesia de La Createca (Comte Borrell, 122) amb una doble presentació: Elies Barberà vindrà a presentar-nos l’antologia Ulls, budell, cor (Lapislàtzuli, 2012), mentre que Teresa Colom ho farà al seu torn amb La meva mare es preguntava per la mort (Pagès, 2012). Els autors ens parlaran de l’obra i ens oferiran un recital a partir dels seus poemes.
Imatge
Imatge
Elies Barberà (Xàtiva, 1970) és un poeta i actor valencià. Llicenciat en Filosofia, després de treballar a Vall-de-roures i Alcoi com a professor, abandonà l’ensenyament i marxà a Barcelona on estudià i es llicencià en Art Dramàtic. Com a narrador publicàQuaranta contes breus i un llarguíssim poema d’amor (2000), i com a poeta ha publicat Mata-rates (i altres vicis) (2003), Equilibrista (2004), Zoo (2006), Aixàtiva, Aixàtiva (2008) i Allà on les grues nien (2009). Per les seues obres ha rebut diversos premis i guardons. Com a actor, entre d’altres obres ha participat, en Phöebon i El Gran Paulo de Tadeus Calinca; Contes estigis o el cabaret dels mortsd’Albert Mestres i direcció d’Iban Beltran (2004); La torna de la torna (2005) direcció d’Albert Boadella; diverses produccions del col·lectiu ÀreaTangent; Un altre Wittgenstein, sisplau, text i direcció d’Albert Mestres (2009); Músiques de l’Holocaust, amb el Brossa Quartet de Corda; El casament d’en Terregada de Juli Vallmitjana i direcció de Joan Castells (2009). Forma part de les companyies Teatre de l’Enjòlit i La Soga. La seva darrera obra és l’antologia Ulls, budell, cor (Lapislàtzuli, 2012).
ImatgeImatge
Teresa Colom. Poeta andorrana nascuda el desembre de 1973 a la Seu d’Urgell. Després de llicenciar-se en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra va dirigir la seva carrera professional cap al camp de les finances. Durant més de vuit anys va treballar en una entitat financera. Després de guanyar l’any 2000 el Premi Miquel Martí i Pol de la Biblioteca Pública del Govern d’Andorra i l’accèssit, el mateix any, al premi Grandalla convocat pel Cercle de les Arts i de les Lletres d’Andorra, publicava el seu primer llibre Com mesos de Juny (Edicions del Diari d’Andorra, 2001). A finals del 2002 sortia el seu segon treball La temperatura d’uns llavis (Edicions del Diari d’Andorra). El 2004 deixava la feina de gestora de patrimonis en l’entitat bancària on havia estat treballant per dedicar-se a escriure. El 2005 publicava Elegies del final conegut (Abadia Editors) nou elegies que reflexionen sobre com la vida i la mort encaixen en els vius. On tot és vidre (Pagès, 2009) va ser reconegut amb el Talent FNAC 2009. El seu últim llibre és La meva mare es preguntava per la mort (Pagès, 2012). Ha estat articulista del Diari d’Andorra i ha participat en múltiples recitals i festivals de poesia tant a nivell nacional com internacional. Alguns dels seus poemes han estat traduïts a l’anglès, alemany, castellà, finès, francès, italià i txec. El gener del 2010 estrenava, sota la direcció de Pere Planella, “32 Vidres” un muntatge poètico-teatral amb textos i interpretació de la pròpia autora. Foto de Carles Mercader.

dilluns, 3 de juny del 2013

Presentació el moll de l'os al Palau Alòs


Aquest rodolí bé valia una presentació! 

Aquest proper dissabte tindrem una nova ocasió de presentar el moll de l'os, una plaquette autoeditada amb versos meus i il·lustracions de Marijo Ribas que estem movent des del novembre.

En Toni Gassó ens ha convidat a fer una presentació dins el cicle que organitza: Tens la paraula, i no m'he pogut estar de convidar uns quants amics poetes. Ells seran na Joana Abrines, en Vicent Almela, na Georgina Castillo i na Mireia Vidal-Conte, que llegiran poemes del recull i propis.

De més a més, comptarem amb l'acompanayament musical de la cantautora Srta. Martín, tot un luxe de cantant que també vam portar fa uns mesos a l'Iroom

Serà el proper dissabte 8 de juny a les 19h al Casal de Joves Palau Alòs (Sant Pere més Baix, 55).

En acabar l'acte hi haurà un refrigeri i alguna sorpresa dolça de la Poeta llaminera!




dissabte, 1 de juny del 2013

LA POETECA: Recital-presentació de Solstici d'Estiu

Solstici d’estiu és una antologia de poesia jove dels Països Catalans que cada any organitza la Fundació ACA (Àrea de Creació Acústica) de Búger (Mallorca), la darrera edició de la qual es presentarà el proper dijous 6 de juny a les 20h30 a La Poeteca, el cicle de poesia de La Createca (Comte Borrell, 122).
Antoni Caimari, de la Fundació ACA, situada a Búger, vindrà a presentar l’antologia, que es trobarà també a la venda durant i en acar l’acte, i a explicar el projecte i el recital serà  presentat per Mireia Calafell, participant de l’any passat.
El recital comptarà amb una mostra de jove poesia catalana dels Països Catalans composta per Edgar Alemany, de Menorca, Marta Bertran Perelló, de Mallorca i Irene Solà, de Catalunya. Mireia Calafell i Maria Antònia Massanet també col·laboraran recitant alguns poemes.

Edgar Alemany (Es Castell, 1989).  Dos llibres publicats i descatalogats ja: Calidoscopi, 2007 i Funàmbuls de llum, 2009. En un volum compartit amb n’Enric Cassases i en Gerard Cisneros ha vist que hi ha el dau amb porta, 2012 (mentre un, al mateix llibret, parla A la raó i l’altre caça Bolets).  Desestudia violoncel i composició i ho deixa i ho agafa tot per anar de cap a les arts escèniques. Investiga, entrena i estudia mim i pallasso, també màgia, i a veure com això i els versos poden anar junts. D’aquí neixen els seus diversos projectes performatiusla cia. mildimitris, el Cogombre Perplex i els Marilyn Martínez i la compagnie doigt articulé. Programa el cicle de poesia Roca de Roc a l’Ateneu Rosa de Foc.


Marta Bertran PerellóMarta Bertran Perelló (Inca, 1983). Llicenciada en Periodisme i màster en direcció de màrqueting, és emprenedora amb l’agència de comunicació I love me. Va ser finalista dels Premis Vila de Lloseta 2008, que va guanyar el 2010 amb Metamorfosi de colors (Moll, 2010). El 2011 va ser compilada a “A luz nadadora: 9 poetas recentes de espressao catala”, de Joan Navarro, per a la revista Zunái i ha col·laborat amb la revista online Paper de vidre. Ha participat en el Festival de la Paraula a Lloseta de 2011, en el recital Rompre barrots del 2011 organitzat pel PEN, al Congrés de Joves Escriptors en Llengua Catalana de desembre 2012 i és una de les poetes que apareixen al documental Som elles (2012), d’Aina Riera. Escriu als blocs http://metamorfosidecolors.wordpress.com/ i http://octubrina.balearweb.net/
Irene Solà (Malla, 1990) és estudiant de Belles Arts i treballa a la biblioteca de Biblioteconomia i Documentació de la UB. Va guanyar el premi Amadeu Oller per a poetes inèdits del 2012 amb el recull Bèstia (Edicions Galerada, 2012) i va obtenir un accèssit al 21è premi Martí i Pol. També participa en projectes musicals i poètics com “Pell i paraula”, del grup Vicus i en fanzines com Vols russos.